dilluns, 14 de juny de 2021

Montserrat Roig 75 anysMontserrat Roig va néixer el 13 de juny del 1946, ara fa 75 anys,  i va morir el 10 de novembre del 1991. 
Va néixer i viure durant els anys més grisos dels franquisme.

L'any 1968 es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona on va participar en episodis de resistència al règim de Franco, a través del Sindicat d'Estudiants (la Caputxinada) que van obtenir el recolzament de molts intel·lectuals de l'època.
Montserrat Roig va anar creant-se una extensa xarxa de relacions amb activistes culturals i polítics com Maria Aurèlia Capmany, Josep Benet, Isabel Clara Simó, Ricard Salvat, Josep M. Castellet, Max Cahner i Salvador Espriu.

Va alternar l'assaig, la crònica, el periodisme, tant escrit com audiovisual, la novel·la i el teatre. Amb un especial interès per la recuperació i l'organització de la memòria històrica, la defensa dels drets de les dones i dels homosexuals. Els seus escrits són reivindicatius de llibertat, tot fent incursions en la bellesa, en el món de l'art. Roig va ser, en molts aspectes, una pionera en la defensa d'una sèrie de drets que, aleshores, semblaven impossibles de reivindicar, i que encara avui són una fita pendent.

A les seves novel·les trobem una repetició de personatges, de perfils de persones, dones pobres que viuen soles amb els fills, abandonades per un home, o a la inversa, homosexuals, represaliats de la guerra civil espanyola... Roig va conèixer profundament ambients diferents al que per origen familiar li tocava viure. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada