dimarts, 25 de juny de 2013

NOVETATS LITERÀRIES - ESTIU, 2013

Baricco, Alessandro. Mr. Gwyn
Si un escriptor d’èxit decideix treure’s del damunt tota la impostura del món literari, la llista de coses que no ha de fer pot ser força llarga. Jasper Gwyn no vol fingir més i, per tallar la farsa de la personalitat literària, publica a la seva última columna a The Guardian que no escriurà més llibres. Però Mr. Gwyn és escriptor fins al moll de l’os, ho és per instint i per natura, i en conseqüència haurà de trobar la manera de poder escriure sense trencar la seva promesa. Per guanyar-se la vida, s’haurà de reinventar l’ofici, buscarà el seu propi origen de la literatura i s’endinsarà en una obsessió singular, gairebé màgica, només possible gràcies a la lucidesa i la imaginació d’Alessandro Baricco.

Brown, Dan. Inferno
El catedràtic de simbologia de Harvard, Robert Langdon, amb el seu mític rellotge de Mickey Mouse, es veu arrossegat a un món terrorífic al voltant d’una de les obres mestres de la literatura més imperibles i misterioses de la història: 'La divina comèdia' de Dante. Amb aquest teló de fons, Langdon s’enfronta a un adversari esgarrifós i ha de bregar amb una enginyosa endevinalla en un escenari d’art clàssic, passadissos secrets i ciència futurista. I recolzant-se en l’obscur poema èpic de Dante, Langdon, en una cursa contra rellotge, cerca respostes i persones de confiança abans que el món canviï irrevocablement.

Carranza, Maite. El fruit del baobab
Dos mons, dues cultures, tres vides plenes de dilemes. La Lola, una pediatra separada de fa poc, sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L’Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills. Potser perquè l’aixopluc del baobab de la infantesa s’ha esvaït i ara viu en un territori hostil. La feina és incerta, acaba de descobrir la intenció del marit d’afegir una segona esposa a la família i la filla gran s’ha tornat rebel.


Connelly, Michael. La caja negra. POLICÍACA
Història ambientada en les revoltes racials de Los Angeles el 1992. Va ser llavors quan es va produïr l’homicidi de la periodista  fotògrafa danesa, Anneke Jespersen que es comença a investigar 20 anys després.
  
Esponellà, Núria. Sunitha: història d’una nena apadrinada
El llibre que teniu a les mans conté tres històries. La primera història és la de Sunitha, una nena nascuda a l’Índia, país on el fet de tenir una filla pot ser un problema greu. Però quan un dia algú, des de l’altra banda del món, apadrina la Sunitha, la vida de la nena fa un gir. I aquí comença la segona història: la de Núria Esponellà. El seu relat ens trasllada a Europa, on aparentment ho tenim tot, i també un desig: ser solidari amb els que no gaudeixen de les mateixes condicions. La Núria va anar a l’Índia, es va impregnar de la seva essència i va lluitar per conèixer la nena que havia apadrinat. I arran d’aquest viatge sorgeix la tercera història, fruit de la relació que neix entre totes dues: les experiències compartides, l’ajuda mútua i l’aprenentatge comú.

Forn, Iu. El candidat
Explica la cursa d'un home per aconseguir, a qualsevol preu, guanyar les primàries del seu partit. La traïció, els intents de la premsa per desemmascarar el candidat, i l'aparició de la seva exdona s'interposen en el seu camí, però això no aconsegueix aturar un home disposat a qualsevol joc brut per arribar al poder.


Gabancho, Patricia. La néta d’Adam. Premi Prudenci Bertrana 2012
L’any 2010, poques setmanes abans del Mundial de Futbol, Angélica, de cinquanta anys, divorciada i mare d’un fill adolescent, viatja de Barcelona a Buenos Aires, la seva ciutat natal, perquè ha mort la mare. En el procés de buidar el pis familiar, la dona inicia una barreja d’indagació i memòria per recuperar la figura de la Bela, que ha quedat desdibuixada després de tants anys d’absència. Aleshores la novel·la s’obre com els dits d’una mà, alternant diversos fils narratius: la decadència física de la mare, que és una reflexió sobre la vellesa i la mort; la joventut apassionada d’Angélica a l’Argentina d’abans de la dictadura i els desaparecidos; una amarga disputa amb la cunyada per l’herència familiar; el seu propi matrimoni, i, finalment, la trajectòria de la seva pintoresca família, arribada un segle enrere des d’Itàlia i que, com totes les famílies, amaga un secret. Tot plegat amb la ciutat de Buenos Aires com un personatge més, desplegat al llarg de cent anys d’història.

Giménez Bartlett, Alicia. Nadie quiere saber. Policíaca
Delicado viatja a Roma, on, juntament amb el seu inseparable sub-inspector Fermín Garzón, investiga la mort d'un empresari tèxtil català suposadament assassinat per la màfia italiana. Però tot és molt més complicat del que sembla.

González Ledesma, Francisco. Peores maneras de morir. Policíaca
l’inspector ha de resoldre l’assassinat de dues noies de l’est, involucrades en una trama internacional de tràfic de blanques, un cas tan gros que desborda al protagonista. 


Grisham, John. Los litigantes
Dos advocats de Chicago són propietaris d'un bufet gairebé còmic. Amb prou feines es poden guanyar la vida amb el seu treball. Un dia, es presenta un jove advocat, totalment borratxo, que acaba de deixar una feina en un important bufet, una feina que el té mortalment avorrit i totalment cansat. El jove s'uneix als altres dos, l'advocat sènior, fart de la seva dona i a punt de jubilar-se, i l'advocat junior, amb quatre divorcis a sobre, problemes amb l'alcohol i grans somnis sobre el cas que el farà guanyar grans quantitats de diners. I sembla que aquest cas es presenta, tot demandant una important indústria farmacèutica. Però no tot serà tan fàcil...

Ibarz, Mercè. Vine com estàs
En un poblet de la Franja la guerra trasbalsa les relacions personals. Molts anys després, el ressò encara perdura en les decisions de persones que no l'han viscuda.
La guerra separa germans, agita la propietat de la terra, fa ballar la matriarca moribunda. I, en la segona part d’aquest fresc sorprenent, passat i present es tramen en un lluminós “repertori de passions” urbanes. Allò que perviu en el pare setanta anys després, les converses de la narradora amb Sofi, la malaltia i l’amistat, la mare que dissenya i cus el seu vestuari, l’espetec del viure. Un relat de relats ordit amb lleugeresa i insòlita llibertat expressiva.

Levy, Marc. La primera noche. ROMÀNTICA
Quan al final d'El primer dia, l'Adrian perd la Keira en un accident creu que ho ha perdut tot. Tres mesos després, l'Adrian rep un paquet misteriós amb unes fotografies de la Keira que li retornen l'esperança de trobar en vida la dóna que estima, però en aquestes fotografies hi ha alguna cosa que no encaixa: ella té una estranya cicatriu al front que l'Adrian no reconeix.


Maalouf, Amin. Los desorientados
Setze capítols que són setze dies durant els quals Adam, el professor libanès protagonista, intenta explicar a través de l’escriptura, eina del pensament, perquè fa vint-i-cinc anys que no tornava al seu país.

Simó, Isabel-Clara. Els invisibles
La desaparició d’una nena posa en marxa els engranatges d’un univers narratiu exuberant, amb protagonistes principals inusualment comuns i herois secundaris singulars. Una novel·la polifònica sobre un poble imaginari on, malgrat mèrits indiscutibles o tragèdies insuperables, sembla que un mal fat amagui tots els seus habitants sota una capa d’oblit

Vila-Sanjuán, Sergio. Estaba en el aire. Premi Nadal 2013
Aquesta novel.la és una història de sentiments i recerca personal, de periodisme i intrigues empresarials, que transcorre en un moment històric poc abordat per la narrativa actual, quan Espanya començava a sortir de la negror de la postguerra per convertir-se en una societat de consum, animada per promocions televisives i elegants festes estiuenques a la llum de la lluna, com les que freqüenten els protagonistes d'aquesta novel.la.I + NOVETATS:

Bucay, Jorge. Contes per pensar. CONTES D’AUTOAJUDA

Dinesen, Isak. Memorias de África. ROMÀNTICA

Sjöwall, Maj - Wahlöö, Per. El asesino de policías. POLICÍACA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada