ACTUALITAT

dimarts, 6 d’abril del 2021

Exposició

L’exposició "Ocellam" és un homenatge literari als ocells. Són motiu d’estudi de la ornitologia (branca de la zoologia que se n’encarrega), però també són objecte de cultura (per dir-ho amb paraules de Miquel Rayó al seu llibre Aucellari), capaços de generar art ja sigui visual, tèxtil, literari, musical o lúdic. 


D’entre les variades espècies d’ocells existents, s’han escollit set: l’oreneta que ens desperta matinera lleva’t, lleva’t dematí; el rossinyol amb el seu dolç tau, tau, tau, xirivists; el pardal d’enganxosa xerradissa xerritx, xerretx; el colom pagat de si mateix que parrupeja jo só més guapo que tu; el corb amb el seu tenebrós carn, carn; l’oriol de piulada fixa figues flors, figues flors; la merla cridant xuca’t, xuca’t. 

Us volem apropar el món d’aquests set ocells de la mà de textos redactats per escriptors i gent de lletra que han mostrat un interès respectuós (no exempt de sàtira, a cops) vers el món dels animals de ploma. Autors com Jacint Verdaguer, Josep Maria de Sagarra, Josep Carner, Pere Quart, Joan Amades, Pau Bertran i Bros, Tomàs Garcés, etc. ens han llegat escrits que ens conviden a girar la vista amb curiositat cap aquestes bestioles de vol incansable, que entre moltes altres coses, alegren la celístia amb els seus cants i que netegen d’insectes els nostres camps.

Però encara hi ha més. Es tracta de dos personatges literaris als quals volem fer referència, donada la seva estreta relació amb el món dels ocells. Es tracta de Peter Pan (el nen-ocell creat per James Barrie) i Papageno (l’ocellaire encarregat d’atrapar ocells per a la Reina de la nit a canvi de menjar i beure aparegut al llibret de l’òpera La flauta màgica de Mozart) En definitiva, set animals de ploma i dos personatges literaris (què són, al seu inici, el teatre i l’òpera on van néixer Peter Pan i Papageno sinó pura paraula?) vistos des del seu vessant científic, artístic i popular. Per això els saludem amb un cordial VENIU, OCELLS, AMICS!’

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada