ACTUALITAT

dimecres, 14 de desembre del 2022

Exposició



El 19 de febrer de 1922, naixia a Castellbell i el Vilar en Francesc Vila Gimferrer (1922-2011). Músic, compositor, director de cors, pedagog i també pintor aficionat fou una de les personalitats culturals més destacades de la Catalunya Central de la segona meitat del segle XX. 

La seva passió per la música ja li venia de família, una vocació que ell també va transmetre a la seva descendència. El seu avi matern, Josep Gimferrer Prunés, fou impulsor del cor de Clavé El Lazo Proletario, actiu al darrer terç del segle XIX a Castellbell i el Vilar, mentre que el seu pare, Florenci Vila Vilaseca, fou el fundador i el primer director de l’Orfeó La Formiga (1915), precedent de la posterior Capella de Música de Burés. Els seus primers coneixements musicals els va aprendre amb un cafeter de la colònia Borràs que tocava el piano quan les pel·lícules mudes. Tanmateix, fou el músic i pedagog Enric Gibert Camins (1896-1952), el director que substituí el seu pare al capdavant de l’Orfeó La Formiga, qui donà l’impuls definitiu a la seva carrera artística, facilitant que es desplacés a Manresa a estudiar amb el mestre Miquel Blanch. Posteriorment, ampliaria els seus estudis amb Ester Oliveras, a Castellbell i el Vilar; amb Blanca Morera, a Manresa; i al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, compaginant-ho amb la seva feina al despatx de la fàbrica Burés.

 

X Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac


 La Biblioteca Salvador Vives Casajuana de Sant Vicenç de Castellet acollirà el dimarts 22 i el dimecres 23 de novembre la X Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Com a acte destacat, hi haurà una taula rodona sobre els 50 anys de la creació del Parc Natural i es compartirà informació sobre els estudis, actuacions i recerques fets els darrers anys a l’entorn del patrimoni natural i cultural del Parc Natural.

Enguany, és l’aniversari dels 50 anys de la creació del Parc, declarat parc natural per primer cop el 1972 i després per part de la Generalitat de Catalunya el 1987, any en què se celebrà la primera Trobada a Matadepera. La vitalitat del Parc i l’interès que aquest desperta entre la societat es posa de manifest en el gran nombre de treballs de recerca i estudis que al llarg de tot aquest temps s’han centrat en el massís de Sant Llorenç i la serra de l’Obac.

Enguany, i com a novetat, els assistents podran assistir personalment o virtualment a la Trobada, a través de l’emissió en directe via streaming a través del canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals

divendres, 11 de novembre del 2022

EXPOSICIÓ



                                        

L’exposició itinerant sobre la prevenció de les drogoaddiccions arriba a Sant Vicenç de Castellet. Aquesta exposició s’adreça a adolescents, joves i les seves famílies.
Els objectius de l'exposició són:
1️⃣ Proporcionar informació sobre drogues, treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum i fomentar el bon ús de les pantalles.
2️⃣ Promoure actituds responsables entre els joves treballant habilitats per a la vida.
3️⃣ Reflexionar sobre l’estil educatiu de pares i mares per prevenir el consum de drogues i afavorir el bon ús de les pantalles dels seus fills i les filles.
A l'exposició hi trobareu:
✅Informació general per a tots el públics sobre el tabac, l’alcohol, el cànnabis, les begudes energètiques i les pantalles, i sobre com afecten les drogues al cervell. Aquesta informació es presenta mitjançant cinc figures ubicades en una posició central i destacada.
✅Informació específica per a cada tipus de públic (adolescents, joves i famílies) distribuïda en àmbits separats definits per tres mòduls identificats amb un color per a cada grup de població.
✅ Llibres de la biblioteca que tracten el tema de les addicions.


dilluns, 24 d’octubre del 2022

Anem a veure món

A la biblioteca vam poder gaudir de la projecció de la pel·lícula "The icefall doctor" de Sean Burch. Pel·lícula premiada en el Festival de cinema de muntanya de Torelló.
Un espectacular documental sobre Ang Nima i el seu equip de xerpes, exercint la professió més perillosa de la terra, estadísticament parlant: equipar amb cordes i escales la gelera del Khumbu, a l’Everest. L’objectiu és que els alpinistes occidentals tinguin les màximes facilitats per assolir el sostre del món.

 

dilluns, 17 d’octubre del 2022

Trobada amb Toni Cruanyes


 El dissabte al matí vam tenir el goig de gaudir de la presentació del llibre "La Vall de la llum" a càrrec del seu autor, el periodista i escriptor Toni Cruanyes, guanyador del Premi Josep Pla 2022.
L'acte fou conduït per l'escriptor i poeta Carles Morell.
"Un altre element compartit per les diferents generacions de la família és la llum. Una llum especial que el sol proveeix per als habitants de la nostra vall"
Després de la conversa en Toni Cruanyes va dedicar el seu temps a signar personalment exemplars del seu llibre a tothom que així ho volia. Moltes gràcies!
Si encara no l' heu llegit us animem a fer-ho, us encantarà! A la biblioteca el tenim.

Tot un homenatge a una generació a través de la vida del seu avi.