ACTUALITAT

dilluns, 21 de juny del 2021

Hora del conte

En Carles Cuberes ens porta l'espectacle "Martí el llop" el proper dijous a la Plaça Clavé, un conte musical sobre el respecte a la diversitat i el dret a ser diferent. L'espectacle combina narració, música original en directe -veu i acordió diatònic- i titelles. Al llarg de la narració els infants són els encarregats de donar vida als personatges a través de la manipulació dels titelles.

Cal inscripció prèvia a la biblioteca i per gaudir de l’activitat amb seguretat s’ha de dur mascareta.

 


 

dilluns, 14 de juny del 2021

Montserrat Roig 75 anys



Montserrat Roig va néixer el 13 de juny del 1946, ara fa 75 anys,  i va morir el 10 de novembre del 1991. 
Va néixer i viure durant els anys més grisos dels franquisme.

L'any 1968 es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona on va participar en episodis de resistència al règim de Franco, a través del Sindicat d'Estudiants (la Caputxinada) que van obtenir el recolzament de molts intel·lectuals de l'època.
Montserrat Roig va anar creant-se una extensa xarxa de relacions amb activistes culturals i polítics com Maria Aurèlia Capmany, Josep Benet, Isabel Clara Simó, Ricard Salvat, Josep M. Castellet, Max Cahner i Salvador Espriu.

Va alternar l'assaig, la crònica, el periodisme, tant escrit com audiovisual, la novel·la i el teatre. Amb un especial interès per la recuperació i l'organització de la memòria històrica, la defensa dels drets de les dones i dels homosexuals. Els seus escrits són reivindicatius de llibertat, tot fent incursions en la bellesa, en el món de l'art. Roig va ser, en molts aspectes, una pionera en la defensa d'una sèrie de drets que, aleshores, semblaven impossibles de reivindicar, i que encara avui són una fita pendent.

A les seves novel·les trobem una repetició de personatges, de perfils de persones, dones pobres que viuen soles amb els fills, abandonades per un home, o a la inversa, homosexuals, represaliats de la guerra civil espanyola... Roig va conèixer profundament ambients diferents al que per origen familiar li tocava viure.



 

 CINEMA EN CURS (2020-2021)




El juny de 2020 ja us vam parlar del projecte "Cinema en curs" en el que participen alguns grups d'alumnes de l'Institut Castellet del nostre municipi, i al qual el centre s'adereix el curs 2009-2010. Des d'aquell moment la Biblioteca ha sigut testimoni dels resultats del projecte, afegint a la nostra col·lecció local molts d'aquests films de curta durada de ficció i documentals.

Des de fa uns anys, els alumnes de l'Institut projecten el seu treball a l'Auditori Mª Carme Grauvilardell, a l'edifici de la biblioteca. Un cop finalitzat el curs 2019-2020 no va ser possible la projecció a casusa de la situació excepcional que es vivia, les mesures sanitàries no ho van permetre. Però tot i això els alumnes havien estat treballant durant el confinament.

Ahir, 10 de juny, els alumnes que treballen en el projecte van presentar les seves tres darreres creacions, de nou a l'Auditori.

Els alumnes de 4rt d'ESO del curs 2019-2020 presenten el documental "Un segle. Retrat d'en Josep Herms.", un repàs a la vida i les passions del senyor Herms, que el gener de 2020 va complir cent anys i que va treballar tota la seva vida a la Compañía Fabril de Carbones Eléctricos, a Castellgalí. La idea de la pel·lícula va sorgir a l'hivern. L'entrevista amb Josep Herms es va rodar el dia 11 de març, i es van acabar de rodar altres escenes un cop es va iniciar el desconfinament, els dies 19 i 22 de juny. Entre juliol i octubre es va acabar el muntatge de la pel·lícula.

Per visualitzar el documental dirigiu-vos a l'enllaç: https://vimeo.com/480292199 

Els alumnes de 1r de Batxillerat de Cultura Audiovisual del curs 2019-2020 presenten el documental "Des de la nostra finestra", el
qual les seves autores i autors presenten amb aquestes paraules: “Buscàvem la nostra pel·lícula i la vam trobar quan estàvem aïllats de l’exterior. Filmant des de la finestra, filmant la quotidianitat. Quan per fi vam sortir, era primavera i vam celebrar-la amb el cinema.”

La idea de la pel·lícula va sorgir a l'hivern, es va filmar amb telèfons mòbils durant el confinament i es va acabar de muntar entre juny i setembre.

Per visualitzar el documental dirigiu-vos a l'enllaç: https://vimeo.com/486065108 

Els alumnes de 1r de Batxillerat de Cultura Audiovisual del curs 2020-2021 van presentar el documental "La memòria dels nostres avis". El rodatge ha estat un viatge de descoberta a través del curs del riu i les fàbriques. En aquest recorregut els han acompanyat alguns dels seus avis, que havien treballat a les fabriques. Amb aquests testimonis els alumnes van poder restituir el treball de tota una generació.

dilluns, 7 de juny del 2021

 BOOK CLUB: LITTLE ADVENTURES IN YEMEN

Written by FRANCA SOL and illustrations by SARAH ALJOUMARI 

SPECIAL GUEST: FRANCA SOL.

Fruit de la casualitat, de la mà d'en Miquel Àngel, col·laborador de la nostra biblioteca en altres iniciatives, van arribar a les nostres mans aquestes petites aventures del Yemen. No coneixíem l'autora, donat que és la seva primera publicació, però de seguida ens va interessar la lectura: escrita per una dona, del Bages i en anglès! Perfecte per al nostre Book Club, obviously!

Començar amb la lectura i entrar en el món de la protagonista i les seves aventures al Yemen ens va acabar de convèncer. Es tracta d'un llibre divertit, fresc, i amb unes il·lustracions i una edició que fan imprescindible destacar la feina de la il·lustradora Sarah Aljoumari i l'editora Felicia Campbell. Tal com ens va comentar Franca Sol, el treball a "Little adventures in Yemen" ha estat un treball conjunt, i és la feina que han fet totes tres el que ha fet possible un resultat tan rodó.

Haver treballat durant dos mesos en la lectura i anàlisi del llibre sumat al fet que l'autora fos local ens va portar, com no podia ser d'altra manera, a intentar contactar amb ella i poder tenir-la com a "special guest" en la nostra trobada de fi de curs. I així va ser com aquest passat dia 5 de juny vam poder conversar directament amb Franca Sol sobre el que la seva obra ens havia fet sentir, i preguntar-li per tots aquells aspectes que ens despertaven curiositat sobre la història.

FRANCA SOL és el pseudònim d'una jove sallentina que ha dedicat la majoria de la seva carrera professional a afers humanitaris, en especial a Orient Mitjà. Ha viscut a Oman, Leabon, Yemen i Iraq on a treballat en diverses Organitzacions humanitàries. Va viure al Yemen durant tres anys, i és aquí on va escriure les històries que donarien forma a "Little Adventures in Yemen". Durant un any va estar escrivint històries curtes de ficció inspirades en la cultura i les tradicions del país. Aprofitava les estones que tenia lliures i que la seva feina li permetia, ho feia com una afició, no amb l'objectiu de publicar un llibre. Un bon dia va deixar que algú altre llegís les seves històries, i aquesta persona va pensar que valia la pena publicar-les i la va posar en contacte amb la Felicia. La Franca Sol tenia clar que volia acompanyar les seves aventures amb il·lustracions i així va ser com l'abril de 2020 es va posar en contacte amb la Sarah Aljoumri, i tot va venir rodat, el novembre de 2020 publicaven el llibre.

"Little Adventures in Yemen" ens introdueix a la cultura d'un país desconegut per a la majoria de nosaltres de tal manera que gairebé arribem a sentir que hi som. Sense obviar els aspectes més crus de la realitat del país, el relat afronta d'una manera divertida i amb un punt irònic les dificultats i experiències que una persona acostumada a la vida d'occident pot viure en aquest país.
La protagonista, una jove que arriba al Yemen per qüestions laborals, ens explica cinc aventures que tenen com a rerefons les seves relacions amb els homes que coneix a la ciutat de Sana'a. 
Les cinc aventures van acompanyades d'il·lustracions, i de pàgines especials dedicades als costums i la cultura del país, per exemple, ens parla del Qat, de la moda, dels hospitals, dels plats tradicionals, de com agafar un minibus, i moltes més coses.
Des del nostre Book Club us animem a què llegiu aquesta primera novel·la de Franca Sol. Podeu trobar més informació a:


Els membres del club durant la nostra conversa amb FRANCA SOL.



divendres, 4 de juny del 2021

Exposició Fira del Vapor


  
  • La Fira del Vapor ens recrea la vida quotidiana a Sant Vicenç de Castellet entre 1868 i 1923, quan el ferrocarril i el batec de les fàbriques tèxtils anaven amb vapor. Amb la instal·lació de fàbriques, al municipi pràcticament deshabitat, naixia el poble de Sant Vicenç de Castellet. Molta gent del camp venia buscant noves oportunitats. Poc a poc es passava d'una societat agrària a una industrial, acompanyada de multitud de canvis. S'obrien molts comerços, tallers de menestrals, i sorgien noves necessitats. El ball, el teatre, el cant, els cafès, el joc, la festa i l'incipient cinema alliberava la gent de la monotonia i duresa del treball industrial i rural.
  • Què n'hauria estat de Sant Vicenç de Castellet sense el ferrocarril, el tèxtil, la pedra i el ball?
  • Feu un viatge en el temps!

 




 

dimarts, 1 de juny del 2021