Formatges i Mató Artesà

 

Les Biblioteques Punts d’Informació Turística del Bages us recomanem el consum de productes de proximitat:  Formatges i Mató Artesà.

A la pàgina web de l’ Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà, ACREFA hi trobem una bona colla de productors de formatges i mató del Bages.

Us presentem:     

  CA LA PRUVI  

Formatgeria artesaAlexandra, ramadera i de pagès, i Roger, matoner de Montserrat, aposten per un formatge cent per cent artesà, fet amb llet de proximitat, contribuint així al desenvolupament i sostenibilitat del territori.na, a Marganell, a la cara Nord de Montserrat, elaboren formatges amb llet de cabres de proximitat. 

CAL CARLOT

Els productes de Cal Carlot estan elaborats amb llet de les seves pròpies vaques, seguint un sistema d’alimentació produïda als seus camps, de gran qualitat i de forma tradicional. Fan derivats de la llet, de les seves vaques en forma de mató, formatge fresc, iogurt, flams, nata i crema de llet.

 Dins l’entorn del parc natural de Montserrat, es troba la formatgeria artesanal de Cal Pujolet. Elaboren els seus productes de forma artesanal des de fa cinc generacions. La seva producció làctica va començar amb el mató de Montserrat per vendre a la muntanya juntament amb productes agrícoles conreats a casa. Treballen amb llet de vaca, cabra i ovella. Actualment ofereixen visites guiades per a grups i també tasts dels seus productes.

 

       CAN FLORÍ

Des de Marganell, al peu de la muntanya de Montserrat, fa gairebé 200 anys que la família Costa Florí es dediquen a l'elaboració artesana de mató i formatge fresc.

El mató de Montserrat l'elaboraven amb llet de cabra del propi ramat de forma totalment artesana. Amb el temps, s'ha substituït la llet de cabra per llet de vaca dels ramaders d'arreu de la comarca del Bages.

    EL CANADELL

El Mas El Canadell, situat a Santa Maria d’Oló, un poble de l’extrem nord de la comarca del Moianès, elabora des de fa més de 25 anys matons i formatges totalment artesans. Treballen amb llet de cabra i de vaca. Els formatges i mató han estat reconeguts en diverses ocasions pels premis Làctium de Vic.

 

Al terme de Sant Vicenç de Castellet hi tenim ARTELAC. Una empresa familiar agrària formada per pares, els cinc fills i les seves parelles. Entre tots gestionen la ramaderia, els camps, l'elaboració i la comercialització dels productes. Elaboren una àmplia gamma de productes exclusivament amb la llet de les seves cabres i segons la normativa de certificació del CCPAE per a la producció ecològica.  L'explotació ramadera consta de 700 cabres de la raça murcià-granadina.

·         FORMATGES MONTBRÚ

FoFormatges Montbrú elabora especialitats formatgeres seguint una tradició forjada, segle rere segle, al voltant del Mas Montbrú i les contrades del Moianès. Frescos, tendres, semicurats, curats... sobretot de cabra, però també de búfala, de vaca o d'ovella.

·        Formatges Muntanyola elabora varietats exquisides de formatge artesà de cabra, búfala, vaca i ovella des de Ca l'Urpina, una finca situada a raser del Massís de Montserrat i que forma part del projecte social de la Fundació Ampans. Llet que treballa: vaca, cabra, ovella i búfala

L   La  masia Torre d’en Roca, situada a Sallent de Llobregat, és una de les masies més antigues de la Catalunya Central. Data de l’any 1055 i en els seus inicis, els propietaris es dedicaven al conreu de vinya. Actualment, la masia compta amb una explotació ramadera de vaques lleteres frisones i amb la llet fresca que obtenen cada dia elaboren postres làctics al bany maria.· 

            MASIA CAN FERMÍ

Actualment es continua elaborant el mató, juntament amb formatges i pastissos, al poble de Marganell on la família de Can Fermí ha sabut conservar aquesta antiga tradició artesana, generació rera generació, i encara es porta diàriament al Mercat del Monestir de Montserrat. Llet que treballa: vaca

Us animem a tastar-los tots i a gaudir dels formatgesi mató artesans del Bages
Per saber-ne més, a les biblioteques trobareu llibres sobre formatges artesans de Catalunya com aquest:
La Volta a Catalunya en 50 formatges artesans d' Antoni Chueca  i fotografia de Marian Montoro i José Luis Sánchez


Cap comentari:

Publica un comentari